Inleiding door Leo Zilessen

Links de zwaar beschadigde pastorie en rechts daarvan alles wat er over bleef van de kerk. Pastoor van der Leeden woonde in een primitief opgelapt kamertje van het verwoeste klooster, maar was meestal afwezig vanwege zijn fameuze bedeltochten en preken door het hele land. Een pater deed 's-zondags de H. Mis in de ook al erg primitief herstelde kapel van het voormalige klooster. Met  het bijengebedelde geld kon in 1948/1949 de noodkerk gebouwd worden (later parochiehuis). Naar een ontwerp van architect Van der Laan werd de nieuwe kerk gebouwd., die in 1953 kon worden ingewijd, compleet met klokken, voor pastoor Van der Leeden zo trots op was. 

 

 

Blz<

Terug naar het begin 2 3 4 5 6

>Blz

 

@ Auteursrechtelijk beschermd. Digitale bewerking Michel Janssen webmaster van Groesbeek het dorp der verrassingen              webmaster@geschiedenisgroesbeek.nl 06-42462230 (na 18.00 uur)

 

Inleiding door Leo Zilessen

Door de overstromingen die bewust door de Duitsers waren veroorzaakt hoofdzakelijk in het lager gelegen gebied van Wyler-Kranenburg, was daar het aanvalsfront maar zo’n 8 kilometer breed. Het liep over wat hoger gelegen terrein, van net ten westen van Wyler via Groesbeek naar het zuiden, tot even ten noorden van Mook. Daar stonden toen vier infanteriedivisies en twee pantserdivisies, o.a. 5,5 en 7,2 inch Britse kanonnen, en 155 mm geschutten van de Canadezen met Canadeze Bofors.

Aan de Slag om het Reichswald deden ongeveer 50.000 man geallieerde militairen mee, gesteund door 500 tanks en 500 gespecialiseerde rupsvoertuigen. Dit zien we ook duidelijk in de film “Krieg am Niederrhein”. Onder de tanks bevonden zich de Amerikaanse M-4 Sherman met een 75 mm. M-3 kanon met 89 patronen en de Britse M-4 infanterie tank de Churcill met een 75mm. OFSA kanon. Bovendien stonden er nog zo’n 10.000 man gevechtstroepen gereed om aan te vallen in noordoostelijke richting, ter beveiliging van de linkerflank, en 15 man eerstelijnstroepen in reserve met meer dan 500 tanks.
Tegenover deze geweldige strijdmacht, waarbij het onnodig is om uit te leggen wat er hier alles vernielt werd, stonden twee Duitse infanterie-regimenten, en een regiment parachutisten de zoganaamde “Fallschirmjäger”, in totaal zo’n 8000 man sterk. Een derde infanterie- regiment, bewaakte de Duitse rechterflank tussen Kranenburg en Donsbrüggen. In het Reichswald zelf waren toen geen Duitse tanks aanwezig, alleen “slechts” 100 stukken geschut. Later kwamen er wel een 50 tal tanks bij, die overgebleven waren van de pantserdivisies uit het Ardennenoffensief.

Fase 1 was: Zuiver het Reichswald en verover de lijn Gennep-Asperden-Kleef, inclusief de nabij gelegen dorpen en gehuchten.
Fase 2 was: Doorbreek de Duitse hoofdverdedigingslinie (de West Wall) en verover de lijn Weeze-Uedem-Kalkar-Emmerich, inclusief de nabij gelegen dorpen en gehuchten.
Fase 3 was: Breek door de Hochwald-Stoplinie (tussen Xanten en Uedem) en verover de lijn Xanten tot Geldern, ook inclusief de dorpen en gehuchten.

Voor ons op de Horst was dus Fase 1 het meest belangrijke, en we mogen achteraf God danken, dat er van te voren een evacuatie geregeld werd,ook via Duits grondgebied anders was het leed niet te overzien geweest !
Goch werd vernield door 500 ton bommen via bommenwerpers, en Kleef kreeg een lading van maar liefst 1400 ton, waarbij het centrum en het zuidelijk deel richting Reichswald in een complete puinhoop veranderde. Ook weet ik van mijn moeder, die via Emmerich net als de anderen van de Horst met name uit het klooster, naar de Achterhoek geevacueerd werden, dat de zogenaamde “Ollie Meule” het huidige industriegebied net over de Rijnbrug (die pas 1968 werd gebouwd) aan de rechterzijde, compleet in brand stond toen ze via een pontonbrug de Rijn over moesten.

Maar hoe was het van tevoren op de Horst ?

Verschillende mensen die woonden vooraan de Hoge Horst, bij het begin ervan bij het dorp, en de mensen uit het Lage Wald, wat ook tot de parochie de Horst behoord, vluchtten reeds op 19 September 1944, de derde dag na de dropping van de Geallieerden naar het Hollandsch Klooster in het dorp. Door het artillerievuur van enerzijds de Amerikanen en anderzijds de Duitsers, vanuit het Reichswald was het onmogelijk in dit gebied, wat eigenlijk niemandsland was, zich op te houden. In een interview vertelde een tijd terug Mevr. Annie van Raay, van de Hogewaldseweg nog, dat de Horster bevolking nooit had verwacht dat de Duitsers zo fel terug

 

 

Blz<

Terug naar het begin

2

3

4

5

6

>Blz