Het Oorlogsdagboek van Mej. P Dozy over de periode 20 oktober - 29 december 1945

Terug naar bladzijde 314

Terug naar de inhoud

Naar bladzijde 316

45L - SCHRIFT-2 

blz 315

[Vervolg achterzijde vel 13]

20 October Na langen tijd weer ongeluk met mijn: jongeman die mijn op kar gooide.

29. Tuintrapje, 't kleine, terug. Stond bij v.Kesteren. Bij Cécile die hier even over is en
ziek werd.

30. Henriette met mej.Crommelin. Grafwegen éen boer stalt zijn paard onder afdakje aan
boom, andere boer die in het verwoeste huis een klein hokje voor zich zelf in elkaar getimmerd heeft, stalt zijn paard in hol in den grond.
[vel 14]

November 1945

Zondag 4. In de afgeloopen week weer eenige mijnontploffingen. In Berg en Dal en op 't
Heiland kar en paard verongelukt. Jongen die handgranaat onderzoekt vingers van de hand geslagen.

Dinsdag 6. 's Morgens in de vroegte treinbotsing ten Oosten van boerderij Muuskes op Cranenb.
baan. Trein met terugkomende verlofgangers en losse locomotief uit D. op elkaar geloopen, doordat de weg vanuit Cranenburg vrijgegeven was. 2 Dooden en verscheiden gewonden. Men denkt sabotage. Stationschef van Cranenburg gevlucht. 's Middags zijn Z. en ik gaan kijken; de 2 locomotieven lagen opzij v.d. sporen, veel versplinterd hout; de verdere wagens v.d. trein waren al weggehaald. Werktrein met groote kraanwagen kwam aangereden.

Woensdag 7. Om 29 p. Canadeesche truck n. Nijmegen, per idem n. Arnhem, kwam daar v. 10 uur
aan; Mary en Blank juist terug in hun huis. Granaten hebben het dak beschadigd, de meeste ruiten echter in tact. Achterkamer en Serre evenals gang gezellig ingericht met het overschot meubelen en gekregen dingen. Zij waren dadelijk na de invasie gevlucht, tegelijk met vrijwel alle buurtbewoners, alleen de overburen bleven en trokken voor de veiligheid in Mary's kelder, zagen hoe de D. kwamen met wagens om alle huizen systematisch leeg te halen. Op de eene wagen stond: Betten, op de andere Küchengeschirr, enz. met de plaatsnamen er bij waar 't voor bestemd was. M. en Bl. hadden onderdak bij bekenden in landhuis op de Veluwe gevonden; dit huis, met rieten

[achterzijde vel 14]

dak, brandde op een nacht binnen een uur tijds af, waarmee M. en Bl. al het geredde verloren. In Arnhem winkelstraaten ongeschonden. Diaconessenhuis staat enkel geraamte, Sonsbeekhuis met een granaatgat. Tusschenin telkens eenige huizen vernield. Overal worden nog ruiten dichtgetimmerd, enz.

16 November. Met Paul langs St.Antonis. Veel noodwoningen langs laatste deel Breedeweg
gebouwd; het gelijkt nu weer op een 40-tal jaren geleden, toen hier ook enkel lage huisjes met stroodaken stonden. Bouwvallen grootendeels opgeruimd. Langs Jansbergbosch en Kiekberg, alles erg verwoest. Martenshof een ruïne, de zware eiken staan nog, verhavend. D. stellingen loopen langs rand van het bosch. In deze week hebben wij eindelijk dakbedekking gekregen: dakleer.

Zondag 18. Captain Sadler met Ineke bij ons.

Maandag 19. Zus en ik samen n. huisje Hoenderberg waar fam. Schoenmakers is ondergebracht.

Terug naar bladzijde 314

Terug naar de inhoud

Naar bladzijde 316