Het Oorlogsdagboek van Mej. P Dozy over de periode Geschat 4 - 15 juni 1941 Slot

Terug naar bladzijde 37

Terug naar de inhoud

Naar bladzijde 39

41D BLOK slot

blz 38

er over heen een paars lint met het opschrift: "Deine Hermo".
't Is een zeer eenvoudig, oud kapelletje, naar schatting in 1830-1840 gebouwd en tamelijk bouwvallig, waar nu de laatste D. keizer rust. Van platen { spatie } was een zoldering gemaakt en over de marmeren vloer een kleed gelegd. Een paar zwart marmeren voetstukken, waar "Dauerkränze" tegen rustten, een paar zilveren kandelabers, rondom de muren met zwarte stof behangen waarop de ongeveer tweehonderd linten hingen van alle kransen. Aan het hoofdeinde der kist een doek waarop een zilveren geborduurd kruis met aan weerskanten de zeer breede linten van Hitler en de partij. Frau Hirsch ontdekte het lint van de Kroonprinses in de linkerbenedenhoek in het verborgene: Ach, das soll man ja anderswo aufhängen, die Frau Kronprinzessin würde mit Recht beleidigt sein, wenn Sie daß sähe."
Frau H. had mij ook de fotos getoond van de begrafenis of liever bijzetting. De aut die de kist vervoerde, was de wagen die de Keizer altijd gebruikt had, waarvan men het achtergedeelte veranderd had. Een grijze wagen, het kleed in geel geborduurd met adelaars en andere emblemen. Van de familie was prinses Kyra
achterzijde vel 2

de eenige, die met opgeslagen sluier liep. Prinses Hermine, "die Kaiserin" en haar dochter met hoofddeksels die aan Russische papen deden denken. "Siehe die Tochter, die mag ich ja gar nicht, die steht ja steif wie ein Stock". Wat inderdaad zoo was. S.I. als een burgerman tusschen de vorsten. De oude generaal v. M... heel oud en heel recht en bij de bijzetting in elkaar gebogen. Meer dan 90 jaar. Eigenaardig genoeg liep er ook een Engelsche in de stoet mee, n.l. de gouvernante van de kinderen v. Ilsemann, de adjudant van den keizer die met een fr. Bentinck getrouwd is. Buitenlandsche vertegenwoordigers: Russische officieren en Hongaren in hun prachtige uniformen. Italianen zag ik niet op de fotos.

{Einde tekst 41D}

Terug naar bladzijde 37

Terug naar de inhoud

Naar bladzijde 39