7 mei 2005 onthulling van 2 plaquettes bij de Zuid Molen te Groesbeek.    

Twee Plaquettes door George Blackburn onthult bij de Zuid Molen  

Korte geschiedenis van de Zuidmolen tijdens de barre winter van 1944-1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De stenen herinneren aan de operatie Veritable, waarbij in februari 1945 meer dan tweehonderdduizend Canadese en Britse militairen Duitsland introkken vanaf de lijn Beek, Groesbeek en Mook. De Zuidmolen, in bezit van de familie Jochijms, is in die tijd de enige van drie Groesbeekse molens die nog overeind staat. Dit in tegenstelling tot de oude molen aan de Nieuweweg, de Jonge Hermanus in Breedeweg en de molen van De Horst. De jonge Canadese artillerie officier Blackburn voert het bevel over de Zuidmolen, die dan in gebruik is als observatiepost. Vanaf de molen kan hij uitzien over het niemandsland tussen de geallieerde en Duitse frontlinies. Als er op enig moment hoge officieren verschijnen in de Zuidmolen begrijpt hij aanvankelijk niet wat er gaande is. Vanuit de kap van de molen turen ze met verrekijkers uit over onder meer Kranenburg, Kleef, Emmerik en Elterberg. In de dagen daarna verschijnen er nog andere officieren, kapiteins en luitenants. Pas later begrijpt Blackburn dat hier de operatie Veritable wordt voorbereid. Afgelopen dinsdag herdacht hij met andere verteranen de strijdmakkers die sneuvelden tijdens de gevechten. Zij liggen veelal op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. 

Bron: De Gelderlander

Zoals u in het inleidend bovenstaand verhaal kunt lezen moet het in de barre winter van 1944 - 1945 geen pretje geweest zijn, Groesbeek was immers zwaar gehavend en lag midden in de frontlinie. Uiteindelijk werd Groesbeek pas echt bevrijd toen op 8 februari 1945 operatie Veritable van start ging. He zou nog echter tot mei duren voordat voorzichtig een begin werd gemaakt met de repatriëring van de evacués uit Groesbeek.

Ter herinnering aan het feit dat operatie Veritable op 8 februari van start ging en Groesbeek uiteindelijk geen frontdorp meer was, werd op zaterdag 7 mei 2005 twee plaquettes onthuld door de voormalig  Canadese artillerie officier George Blackburn samen met de toenmalige molenaar Jan Jochijms. Om iets over half twaalf begint men met de officiële plechtigheid. Er zijn diverse sprekers van de partij waaronder de burgemeester van Groesbeek drs Prick, George Blackburn (hij vertelde in het kort wat er allemaal op deze historische plek was gebeurd.) en een lid van de ambassade van Canada. Ook het Groesbeeks gemengd koor was tijdens de plechtigheid aanwezig. Verder waren er z'n kleine 300 mensen aanwezig waaronder diverse  genodigden en veteranen met hun familieleden, gezien de weersomstandigheden was de opkomst goed te noemen. Na de onthulling van de twee plaquettes door George Blackburn en Jan Jochijms volgde er een kort gebed gevolgd door de last post. Om ongeveer half één werd de plechtigheid afgesloten met een kranslegging en het spelen van het Nederlandse en Canadese volkslied. Tot slot werd er een lunch aangeboden voor de veteranen in het cultureel centrum "De Mallemolen" De plaquettes die werden onthuld vertellen zowel in het Nederlands als in het Engels wat zich indertijd bij de Zuidmolen afspeelde.

 

 

Noot van de Webmaster: Voor meer informatie over de Zuidmolen kunt u op deze link klikken

Tot slot volgt hieronder nog een fotoreportage die door mij zelf is gemaakt tijdens de korte plechtigheid bij de Zuidmolen te Groesbeek.  


Hier volgt een korte fotoreportage tijdens de plechtigheid bij de Zuidmolen te Groesbeek

Klik voor een vergroting op de desbetreffende foto.