Fietsroute langs Groesbeekse kunst

 

Jaarlijks worden er in de gemeente Groesbeek één of meerdere openbare kunstwerken geplaatst om de verfraaiing van de leefomgeving te bevorderen. De fietsroute langs Groesbeekse kunst zal u aantal van deze kunstwerken laten zien. 

 

 

Startpunt

De route start bij het VVV Agentschap Groesbeek, Dorpsplein 1a in Groesbeek., naast het gemeentehuis. In het centrum is ruime parkeergelegenheid.

 

Route informatie

 

- De lengte van de route is circa 28 kilometer. 
- Tijdens de tocht passeert u, naast de vele kunstwerken, ook de musea: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Afrika Museum en Bijbels Openluchtmuseum. 
- Een gedeelte van de route door Duitsland

 

 

 

Routebeschrijving 

 

Voor de ingang van het gemeentehuis staat een fontein met een sculptuur uit 1997 van Dieter van Levetzow. Dit beeld is vervaardigd uit brons en hardstee. Aan de andere kant van het plein staat een bronzen beeld, de "Marskramer" van Ed van Teeseling (1988). 

 


 

- Komende vanuit het VVV Agentschap gaat u rechtsaf de Dorpsstraat in en na zo'n 50 meter linksaf: de Kloosterstraat. 
- U neemt de tweede afslag links: de Knapheideweg. 
- Deze weg doorfietsen tot aan het tweede kruispunt. 
- Bij het kruispunt gaat u linksaf de Tweede Colonjes in. Links op nummer 4 windt u Wijnhoeve De Colonjes. Op de rotonde staat een kunstwerk genaamd "Ode aan heide en bosbes" van C. Kortenhorst uit 2001
 

 


 

- Links ligt het Hollands Klooster en Cultureel Centrum de Mallemolen. Links van de ingang van de ingang van het Cultureel Centrum de Mallenmolen bevindt zich een kunstwerk dat is geplaatst ter 100 jarig bestaan van de VVV Groesbeek, rechts aan de gevel ziet u een kunstwerk van Hedda Buys uit 1990. 

 


 

-Vanuit de Kloosterstraat gaat u rechtsaf (recht tegenover gebouw fanfare Wilhelmina), de Drentselaan in. Bij de T-splitsing ziet u aan de overkant van de straat verzorgingstehuis "De Meent" Bij het verzorgingstehuis staat een kunstwerk. Dit is een herdenkingsmonument van Joep de Bekker.  

 


 

- Bij de T-splitsing gaat u rechtsaf naar de rotonde. Aan de linkerhand staat de Zuidmolen.

- Op de rotonde rechtdoor de Mooksebaan op. Na de eerste straat links staat in een plantsoen een herdenkingsmonument: Burgers WOII van Greet Norp uit 1995

 


 

- U neemt de tweede afslag links: de Knapheideweg. 
- Deze weg doorfietsen tot aan het tweede kruispunt. 
- Bij het kruispunt gaat u linksaf de Tweede Colonjes in. Links op nummer 4 windt u Wijnhoeve De Colonjes. Op de rotonde staat een kunstwerk genaamd "Ode aan heide en bosbes" van C. Kortenhorst uit 2001

 


 

- Op de rotonde rechtsaf richting Breedeweg. Aan de rechterkant zich in de berm, ter hoogte van het eerste huis links, het kunstwerk "De Beek" van Cor Lijens uit 1994. 

 


 

- U vervolgt de weg richting de kerk van Breedeweg. Naast de ingang van deze kerk, aan de rechterzijde in de hoekgevel, ziet u een beeld van Peter Roovers: De Heilige Antonius met varken.

 


 

- In de bocht van de weg slaat u linksaf en vervolgt de Bredeweg. Deze weg helemaal volgen tot in Duitsland (Grafwegen). Bij de T-splitsing linksaf.
- Deze weg aan de rand van het Reichswald enkele kilometers volgen tot aan het fietspad aan de linkerkant (tegenover een onverharde parkeerplaats bij de ingang van het bos).  
-Hier gaat u linksaf het fietspad op. Dit pad gaat over de Ketelstraat. Weg vervolgen. 
- Bij de splitsing houdt u de asfaltweg links aan en volgt de Ketelstraat tot in de kern van De Horst. 
- Na de witte kerk aan de rechterkant gaat u bij de kruising rechtsaf: de Reestraat. Op deze kruising aan de rechterkant staat een kunstwerk van Louise Schouwenberg uit 1996. 

 


 

- U fietst de Reestraat in tot aan de kruising. Hier gaat u linksaf: Cranenburgsestraat.
- De Cranenburgsestraat helemaal volgen. Onderweg passeert u een spoorwegovergang. 
- Bij de grote T-splitsing vervolgt u de doorgaande weg rechtsaf. 
- Bij Hotel Restaurant De Oude Molen gaat u rechtsaf de Wylerbaan op en komt langs camping De Oude Molen en het nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. 
- Tweede kruising linksaf; de Derdebaan. Op de hoek van de kruising Wylerbaan/Derdebaan staat een herdenkingsmonument van C. Hectors/Thuring. 

 


 

- De Derdebaan vervolgen tot aan de kruising met de zevenheuvelenweg. Hier gaat u rechtsaf. Even verderop aan de rechterkant bevindt zich de monumentale Canadese Erebegraafplaats. In deze omgeving werd tijdens de bevrijdingsdagen in september 1944 zware strijd geleverd. Op de begraafplaats liggen meer dan 2600 Canadese soldaten begraven. Het kerkhof werd in 1947 door koningin Wilhelmina geopend. Klik op deze link om meer informatie te lezen over deze monumentale erebegraafplaats. 

 


 

- U vervolgt de Zevenheuvelenweg tot in Berg en Dal. Deze weg eindigt in Berg en Dal met een bocht naar rechts. Hier ziet u aan de linkerkant een gedenknaald van P.W.J. Leenders uit 1955.
- Einde weg linksaf: de Oude Kleefsbaan. Zo'n 100 meter verderop aan de linkerkant staat bij Rabobank een beeld: "De Gids" van M. van Hengstum uit 1989.
- U vervolgt de Oude Kleefsebaan en gaat bij de 4e afslag linksaf richting hotel Erica: Molenbosweg. 
- Bij deze eerste grote afslag, bij villa Betula gaat u linksaf; de Postweg. Aan deze weg ligt het Afrika Museum
- Tweede afslag rechts: de Meerwijkselaan. Deze weg helemaal volgen tot aan de rotonde. Onderweg komt u langs het Bijbels Openluchtmuseum. Bij de rotonde bij hotel Sionshof, staat een sculptuur "De ontmoeting" van Margot Zanstra uit 1997.

 


 

- Op de rotonde driekwart rond; dit is de Nijmeegsebaan richting Groesbeek. 
- U fiets wederom over de Molenweg, langs hotel de Oude Molen en het politiebureau. 
- De 1e weg rechtsaf. De Molenweg richting centrum vervolgen. 
- De route eindigt bij het VVV Agentschap aan de rechterkant, Dorpsplein.

 

 

 

De marskramer

 

 

 

 

 

 

Fontein met Sculptuur

 

 

 

 

 

 

Ode aan de heide en bosbes

 

 

 

 

 

 

"De Beek"

 

 

 

 

 

 

De gids

 

 

 

 

 

 

De Heilige Antonius met varken

 

 

 

 

 

 

De Ontmoeting

 

 

 

 

 

 

Evacuatie monument aan de Mooksebaan.

 

 

 

 

Kunnstwerk aan de Bassischool "Het Vossenhol" te Groesbeek

 

 

 

 

VVV  Beeld bij jongerencentrum de Maddogs

 

Terug naar pagina 15 Pagina (Intro -1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16 )

Terug naar intro