Voetbalclub Achilles'29

Op 28 mei 1929 was een groepje van dertien jonge vrienden verzameld op ,,d'n duiker bij de poomp'' in het dorp. Met jeugdig idealisme beraamden ze plannen om te komen tot de oprichting van een voetbalclub. Toen zij het eens geworden waren, gingen ze het eerst naar Gerrit Derks op de Heikant om over een ,, speelveld'' te praten. Men kon met Derks niet direct tot een overeenkomst komen, omdat het afstaan van goede weidegrond voor een nieuwbakken voetbalclub natuurlijk wel veel gevraagd was. Een week later ging men onder aanvoering van de voorzitter opnieuw naar de Heikant. Deze wist de aanvankelijk geopperde bezwaren tenslotte uit de weg te ruimen. Diezelfde middag nog was er om drie uur een vergadering, die onder andere als resultaat opleverde dat café  Derks tot clublokaal werd gekozen. De R.K.S.V. ,,Achilles'' speelde zijn eerste wedstrijd tegen ,,Brakkestein'', en verloor deze met 3-2. De volgende wedstrijd tevens de eerste thuiswedstrijd, moest gespeeld worden tegen een club uit Kranenburg. Voorzitter Piet van Berneweek hield een daverende rede in ,,'t Beuske'' en zie, de wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. Uit de eerste jaren van '' doen sterke verhalen de ronde. Zo denken de veteranen graag terug aan de gezellige ,,kleedkamer'' bij Gerrit Derks op de zolder, die men kon bereiken via een  trap in de keuken. In de kleedkamer werd dan druk gevochten om een plaats op de grote canapé. Als ,,Achilles'' thuis speelde hing bij café Michels in het dorp de vlag uit. Voor de competitie werd Achilles ingedeeld in de tweede klasse van de Nijmeegse afdeling van de K.N.V.B. In het seizoen 1932/33 promoveerde de club naar de eerste klasse. Tegenwoordig spelen zij in de tweede klasse K.N.V.B. afdeling oost. De voorzitters van Achilles waren: P. van Berneweek, B. Ostendorp en in 1933 werd Frans van Berneweek gekozen. Dit laatste is een bijzonder goede keus gebleken, want veertig jaar lang zou deze ras-Groesbeker, die ook nog op veel andere terreinen zijn organisatietalent ten dienste van de gemeenschap stelde, de touwtjes op vaak humoristische wijze in handen houden. In januari 1973 werd hij hiervoor onderscheiden met de ere-medaille in zilver, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau en de gouden speld van de K.N.V.B

Hier zien we het elftal van ,,Achilles'', kort na de oprichting in 1929 (met twee later toegetreden leden). Staande , van links naar rechts: C. Kerssemakers, G. Michels, Th. Michels, Fr. van Bernebeek, J. Driessen, H. Wijers, W. Derksen en G. Geurts. Midden: H. Driessen, C. Molenkamp, B. Ostendorp en W. Berson. Zittend: J.. van Haaren, P. van Bernebeek en G. Cillessen.

(Momenteel voetbalt Achilles'29 in de hoogste klasse van het Amateurvoetbal namelijk in de Hoofdklasse C samen met een andere Groesbeekse club de Treffers, tevens is Achilles'29 Kampioen  geweest in deze klasse in 1983 en mocht men zodoende meedoen aan het algemeen amateur-kampioenschap van Nederland. wilt u meer over deze club weten klik dan op deze en op deze link.)

De Bron van deze schitterende foto opname is afkomstig  van het Boekje: Kent u ze nog... de Groesbekers.